biodizel nedir???

imagoodman

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Eki 2006
Mesajlar
496
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
BİOYAKIT NEDİR?

Bioyakıt ,Biodizel,biobenzin,(ethanol) ve biokütle (odun ,tezek gibi) yakacaklara denir.Bunlar yenilenebilir,geri dönüşümlü, çevreyi kirletmeyen enerji kaynaklarıdır.
Biobenzin Nedir?
Biobenzin ,buğday şekerpancarı ,patates ve mısır gibi bitkilerden elde edilen benzinli motor yakıtıdır. Brezilya da şeker kamışı ile uygulaması olup Türkiye de de birkaç adet tesis mevcuttur.Biobenzin işi Fermantasyon reaktörü ve bakterili bir ortam olup canlı ve işletilmesi zor yatırımı ağır bir sistemdir.Günümüzde ethanol olarak Benzinin içerisinde % 2 katılarak satılmakta ve ülke ekonomisine pozitif katkıda bulunmaktadır.
Biodizel Nedir?
Biodizel , genellikle bitkisel yağlardan (kanola yağı,aspir yağı,soya yağı, pamuk yağı ayçiçeği,ve palm oil)bunun yanı sıra bitkisel atık yağlardan
(evsel atık yağ - endüstriyel atık yağ askeri yemekhaneler ,üniversite yemek haneleri vb tüketimlerden kaynaklanan atık yağlar) hayvansal yağ (mezbaha ,balık yağı,tavuk yağı gibi ) trans esterifikasyon yöntemi ile üretilen dizel araç yakıtına verilen addır.
Tarihsel gelişimi kısaca Rudolf Diesel tarafından üretilen ilk dizel motor bitkisel yağ ile çalışıyordu. Daha önceleride kandil yağı olarak kullanılıyordu.Ülkemizdeki ilk denemeleri Atatürk AOÇ de 5000 dekar tarımsal arazide tarla sürdürerek yaptırmış ve gerekli raporu devletin arşivlerine koymuştur.
1970 lerdeki petrol krizi ile birlikte Avrupa da Biodizel araştırmalarımıza hız verilmiştir.Son yıllarda da baş gösteren küresel ısınma ve Kyoto protokolu gereği gelişmiş ülkelerde Biodizel işi önem kazanmıştır.
Petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesine çıkması yine Biodizel üreticilerine hız vermiştir.Petrolün 50-70 yıl sonra biteceği kuvvetli muhtemel olan bilimsel gerçektir. Gelecekte taşıt enerjisinin iki konuda gelişeceği öngörülmektedir.Hidrojen ve Biodizel.Hidrojen enerjisi yeni büyük yatırımlar ve araçlarda köklü değişiklikler gerektirir.Oysa biodizel kısa vadede motorda hiçbir değişikliğe gereksinim duymayan, çevreci bir dizel araç yakıtıdır.Enerji sektöründe en popüler sektör olacaktır. Üretim grafiklerinin hızla yükselmeside bunu destekliyor.
Türkiye de ise akaryakıtın üzerindeki aşırı vergiden kaynaklanan yüksek fiyat Biodizeli hiçbir ülkede görülmeyecek kadar cazip kılmaktadır.
Biodizel in satışı için gerekli ilave hiçbir desteğe ihtiyaç yoktur. Sadece yasal eksikliklerin tamamlanması ,lisan verilmesi TSE standardının oluşturulması ve satışın serbest bırakılması gerekir.Henüz TSE standardı oluşmadığı gibi yasal eksikliklerde devam etmektedir.
Ülke ekonomisi ve tarımı açısından ,cari açık ve ithalatın azaltılması açısından ise yağlı tohumların ekimi ,tanıtımı eğitimi alımı ,teşvigi gibi konulardaki hat safhadaki kargaşanın acilen çözülmesi gerekir.
Ülkemizde yağlı bitkilerin tarımı Ayçiçeği üzerine yoğunlaşmıştır. Buna alternatif olarak Kanola bitkisine gerekli önem acilen verilmelidir.Kanola bitkisi yüksek verim, yağ kalitesi ,yüksek yağ oranı,tarım kolaylığı ve küspesi acısından önemlidir.
Bunun yanı sıra ekimi hasadı toprak ve iklim isteği acından profesyonellik gerektirmektedir. Türkiye de sulu tarımdan başkası olumsuz netice vermektedir. Yani sulu araziler için uygun olduğu için diğer sulu tarım bitkileri ile rekabeti biraz sıkıntılıdır.Kanola eylül ayında Kışlık Nisan ayında yazlık olarak yetiştirilir.
Aspir bitkisi Biodizel kalitesi çok iyi olup,kıraç ve verimsiz arazilerin yegane bitkisidir.Kıraç araziye sahip geniş ve verimsiz arazilerde mutlak ürün verebilmekte olup kurak hava şartlarına dayanabilen enteresan bitkidir.Biodizel kalitesi çok iyi olan bu bitkinin üzerine acilen gidilmelidir.Pamuk yağıda ülkemiz için önemli bir Biodizel hammaddesi olup orta kalitedir.
Biodizel deyince akla ilk olarak yaz biodizeli ve kış biodizeli gelmelidir.
Yaz biodizeli
Palm ,pamuk (fiyatı ucuz) baharlarda soya orta değerde Kışın ise mutlaka Kanola ve Aspir olmalıdır.
Biodizel üretimi nasıl yapılır?
180 ml methanol ün içerisine 5 gram NaOH sodyum hidroksit (Kostik) koyularak yarım saat eriyene kadar karıştırılır.Buna metaoksit denir.
Daha sonra
1000 ml yağ 55 dereceye kadar ısıtılır
Bu ısınan yağ ile meta oksit birbirine katılarak 1 saat karıştırılır.
Daha sonra 8 saat dinlendirilir.
Alt kısımda % 10 gliserin dibe çöker.
Bu gliserin fiziksek olarak ayrıştırılır.
Daha sonra kalan %90 lık kısım saf su ile yıkanır.
Bu ilsem Suyun Ph ı 7 olana kadar devam eder.
Su ile Biodizel 10 saat dinlendirilince bir birinden ayrılır.
Kalan Biodizel kurutma işlemine tabi tutulur
Gerekli testler yapılarak kullanıma hazır olur.
Elde edilen gliserin ise mineral asit verilerek saflaştırılır.
Bu işlemler yapılırken bir çok metot kullanılmaktadır.Separatörler verimlilik ve hız kazandırır.Kalite de artar.Kullanılan ekipmanlar krom nikel 316-L olmalıdır.
Biodizel işi tarımından hasatına –işlemesinden son ürüne kadar sürekli kontrol gerektiren testler yapılması gereken teknik ve önemli bir iştir.
Ortalama 30 ton gün kapasiteden küçük tesisler rantabıl değildir.
10 000 ton/yıl idealdir.Karlılık için gliserin saflaştırma şarttır.
Dünya da Biodizel in durumu nedir?
Almanya,Avustralya ,İtalya basta olmak üzere Tüm Avrupa ve Amerika
da Biodizel üretimi ve tüketimi hızla çoğalmaktadır.Geçtiğimiz yıl Almanya 2 milyon tona ulaşmış olup halen yeni tesisler kurulmaktadır.AB sürecinde ve Kyoto protokolüne göre % 2 , 2010 yılındada % 5 biodizel kullanmasının mecburi olması öngörülmüştür.Bu durum AB ülkelerininde talebini artıracak ve ihracı mümkün olacaktır.EN 14214 Avrupa standardı olup bu standarda uygun Biodizel üretilmesi mecburiyeti vardır.
Türkiye de durum nedir?
Türkiye de 1998 yıllarında Bursa ‘ da küçük bir işletme ile başlayarak Biodizel üretimi ticari anlamda başlamıştır.Enerji bakanlığı Elektrik idaresi genel Müdürlüğü bize Devlete ait ilk prototip ,araştırma reaktörü yaptırarak bunu MTA da sanayicinin gösterimine sunması ile sektör hızla canlanmıştır.
Bugün ise İstanbul Tuzla deri sanayinde 2 tesis Bursa da ,Pendik te Ankara da 2 tesis Aksaray ,Mersin ,Tarsus,Gaziantep,Nizip Batman Urfa da olmak üzere irili ufaklı 25 kadar tesis olmuştur.
Bu tesislerden Gaziantep Nur dağında 30 000 ton / yıl bir tesisin danışmanlığı tarafımızdan yapılmıştır. Kapanması muhtemel dir. Veya Bu tesislerin düzeltilmesi için ciddi yatırıma ihtiyaç olduğu için tadilatı ekonomik değildir. Bu durumu dikkate alarak kurulacak tesisin EN 14214 Normuna Uygun mal üretmesi arzu edilirki , ilerdeki muhtemel gelişmelerden zarar görülmesin.
Bu kurulan tesislerin bir çoğu uygun olmayan yöntemlerle üretim yaptıkları için kaliteli mal üretememektedir. TSE standardı oluşup yasal düzenlemeler tamamlanınca bu tesisler.
Biodizelin Türkiye deki fiyatı Nedir?
Biodizel ,Türkiye de Hammadde çeşitine bağlı olmak üzere 1,2 YTL/Litre ila 1,6 YTL/Litre (KDV dahil) arasında satılmaktadır. Nakliye hariçtir.Fiyat malın kalitesine ve firmanın büyüklüğüne göre değişmektedir.
En Ucuz Biodizel Palm oil Biodizel dediğimiz Biodizel olup Temmuz,
Ağustos aylarında yoğun olarak tüketilmektedir . Havalar soguduğu zaman palm biodizelinde viskozite sorun olur ,katılaşmadan dolayı verim düşer. Ve hatta Kullanılamaz hale gelir.Palm Biodizel en ucuz yağ olup 450 dolar/ ton maliyetle Malezya dan ithal edilmektedir.Biodizel den su anda ÖTV vergisi alınmamaktadır. Kanuna göre yerli üretimden ÖTV alınmaz ibaresi vardır.

alıntıdır...
 

alpago

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
25 Eyl 2006
Mesajlar
370
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
www.muayyer.com
Kimya mühendisi bir arkadaşım var. Kendi imkanlarıyla biodizel üretip traktörü çalıştırmış. Metil alkol, saf su ve kostik asitmi öyle birşey, fabrikanın kullanılmış kızartma yağından üretmiş. Traktör daha sessiz çalışmış ve çekiş performansı artmış.
 

alpago

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
25 Eyl 2006
Mesajlar
370
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
www.muayyer.com
Kayseri organize sanayiye yüzlerce 302 otobüs günde üç vardiya işçi götürür getirir. Nereden alıyorlarsa biodizeli ortalık kızarmış balık kokuyor. Balık yağından üretiyorlarmış:)
 
M

mdellal

Bilgi Girilmemiş
Çok teşekkürler imagoodman !!! :good: :rock :alkis:
 

senex

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
23 Eki 2006
Mesajlar
110
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
tees.blogcu.com
imagoodman baba ellerine sağlık bilgi için sağol
peki biobenzin yapacaklar mı?
 

imagoodman

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Eki 2006
Mesajlar
496
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
senex' Alıntı:
imagoodman baba ellerine sağlık bilgi için sağol
peki biobenzin yapacaklar mı?

rıca ederım.bıodızel yapılma konusuna gelınce avrupa bu konuda bızım cok onumuzde ama bılıyorsunuz bu tur gelısmeler bazı yerlere takılırlar...ınsallah kısa vadede bızdede serı uretım ve dagıtım olayına gecerız.
 

Kunteper Canavarı

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
1 Ağu 2006
Mesajlar
5,146
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
tdic ve tdi ciler aman diyorum bio benzin almayın onlar kamyonlar için sakın haa türkiyede bio benzin alırsanız aracınıza yazık olur ucuz yakıt ceremesini tamire fazlasıyla ödersiniz.
 

tnng yln

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
16 Ağu 2006
Mesajlar
1,076
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
SÜpersin Arkadasim Paylastigin Icin Tesekkur Ederim :)
 
Üst