Mahkeme

bsenbay

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
13 Kas 2006
Mesajlar
20
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
bu son (alıntıdır)

T.C.

YARGITAY


4. HUKUK DAİRESİ

E. 2003/7048

K. 2003/9167

T. 4.7.2003

• AYIPLI MALIN DEĞİŞTİRİLMESİ DAVASI ( Davanın Ayıplı Otomobilin Yenisiyle Değiştirilmesi İstemine İlişkin Olması )

• AYIBIN GİZLENMESİ ( Aracın Birden Fazla Tamire Götürülmesi Nedeniyle Servislerin Aynı Arızanın Tamirle Giderilemeyeceğini Üretimden Kaynaklandığını Bilmeleri ve Davacıya Söylenmemesi )

• ZAMANAŞIMININ İŞLEMEMESİ ( Aracın Birden Fazla Tamire Götürülmesi Nedeniyle Servislerin Aynı Arızanın Tamirle Giderilemeyeceğini Üretimden Kaynaklandığını Bilmeleri ve Davacıya Söylenmemesi )

• SERVİSİN AYIBI GİZLEMESİ ( Aracın Birden Fazla Tamire Götürülmesi Nedeniyle Servislerin Aynı Arızanın Tamirle Giderilemeyeceğini Üretimden Kaynaklandığını Bilmeleri ve Davacıya Söylenmemesi )

4077/m.4



ÖZET : Davalının ürettiği aracın bakımı ve tamiri yine davalının yetkili kıldığı servislere aittir. Bundan çıkan sonuç davalı üreten ile servisler arasında bir hukuki ilişkinin varlığıdır. Servisler konularında uzmandırlar. Olayda, davacının aracı birden fazla tamire götürmesi nedeniyle servislerin aynı arazının tamirle giderilemeyeceğini, üretimden kaynaklandığını bilmeleri gerekir. Bunun davacıya söylenmemesi arazının gizlenmesi ve davacıyı oyalama sonucunu da doğurur. Bu gibi durumlarda zamanaşımı işlemez.
DAVA : Davacı Erdoğan Y. tarafından, davalı ... aleyhine 4.11.2002 gününde verilen dilekçe ile ayıplı malın yenisi ile değiştirilmesinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın zamanaşımı nedeniyle reddine dair verilen 17.12.2002 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı Erdoğan Y. tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
KARAR : Dava, ayıplı otomobilin yenisiyle değiştirilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece 4077 sayılı kanunun 4/4. maddesi uyarınca fatura tarihinden itibaren iki yıl geçtiğinden ve davacının araçtaki ayıpların hile ile gizlendiği hususunda herhangi bir iddiası olmadığı gibi bu yönde belge de ibraz edilmediğinden davanın zamanaşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir. Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya kapsamına göre davacı tarafından 5.7.2000 tarihinde satın alınan Fiat Siena 1.2 tipi araç arıza göstermesi üzerine 2.7.2001, 18.7.2001, 23.3.2002, 13.6.2002 ve 13.8.2002 tarihlerinde beş defa arızanın giderilmesi için davalı şirketin yetkili servisine götürülmüştür. Serviste her defasında fren ön diskleri ve balatalar değiştirilmiş, aynı işlem defalarca tekrarlanmış, ancak araç belli bir süre sonra aynı arızayı göstermiştir. Davalının ürettiği aracın bakımı ve tamiri yine davalının yetkili kıldığı servislere aittir. Bundan çıkan sonuç davalı üreten ile servisler arasında bir hukuki ilişkinin varlığıdır. Servisler konularında uzmandırlar. Olayda, davacının aracı birden fazla tamire götürmesi nedeniyle servislerin aynı arazının tamirle giderilemeyeceğini, üretimden kaynaklandığını bilmeleri gerekir. Bunun davacıya söylenmemesi arazının gizlenmesi ve davacıyı oyalama sonucunu da doğurur. Bu gibi durumlarda zamanaşımı işlemez. Şu durumda, işin esasının irdelenip varılacak sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
Anılan yön gözetilmeden yazılı şekilde verilen karar usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 4.7.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.


arkadaşım sana bazı yargı kararlarını gönderdim bunları bir avukatla inceleyerek emsal gösterbilirsin. Umarım işine yarar ne olur hakkımızı her konuda arayalım aracı satmak çözüm değil onu alacak kişide tüm brikimlerini verip keyifli bir araç kullanmak ister. Tekrar tekrar söylüyorum hakkınızı aramaktan çekinmeyin ben yedi yıllık buzdolabını değiştirdim en fazla 2 günümü aldı aldığımız herşeye dünyanın parasını ödüyoruz.
 

marikan

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
6,075
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
uğraşma dicem ama hep böle dediğimizden bu servisler bu hale geldi bence.. imkanın varsa sonuna kadar uğraş...
 

_KRAL_

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Ağu 2006
Mesajlar
468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
imkanın varsa uğras ama sen mahkemenin sonunu görene kadar yıllar geçer bide yaşadığın sinirle kalır izmiri aramayı yada almanyaya email atmayı denesen iyk???
 
M

mdellal

Bilgi Girilmemiş
Valla daha bugün okulda bi hoca anlattı.0 km :D aldığı Siemens cep telefonu bikaç defa arıza yaptığı için önce tüketici mahkemesine gidiyo.Daha sonra İcra Mahkemesine intikal ediyo olay ve adam kazandı.Dün cihazı aldığı mağazaya gitmiş elindeki yazıyla ve 30 ytl fazlasıyla parasını iade etmişler adamın.Uğraşmak lazım aslında ...
 

mali

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
52
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
tüketiçi hakları derneğine gidip onların görüşünü al. tüketici hakları derneği seni bu konuda yönlendirecektir.
sonuna kadar uğraş bence..
 

ZGE38

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Ağu 2006
Mesajlar
735
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Siteyi ziyaret et
mahkeme arkadaşların dediği kadar uzun sürmez... sıkı bi avukat tutarsan olur... tazminat davası açacaksın yaptığın masrafları göstererek
 

iscanthere

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
52
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
kesinlikle imkanin varsa ugrasmalisin, hep isin kolayina kactigimiz icin bunlar geliyo basimiza, artik turk halkinin koyun olmadigini bilincli birer tuketici oldugunu anlamasi lazim ureticilerin. eger sen ugrasmazsan ben ugrasmazsam daha cok cekeriz bu cileleri...
 

Crack

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Eyl 2006
Mesajlar
229
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
www.mehtap.org
bu konuda pek bilgim yok afbuyurun da 3 sene garanti de değil mi bu arabalar? ustad senin arabanın garantisi bitti mi bi de onu sorucaktim. bi aralar benim de araba o sekildeydi mazot pompası dediler bi bakım yaptırdık sımdı Allaha sukur saat gibi 1 tıkta calisiyor sabahları..
 

aga78

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Eyl 2006
Mesajlar
2,698
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Siteyi ziyaret et
kadı köyde bi kaçdefa gördüm adam tiponun arkasına yazmış camda kocaman beyaz yazı fiatın imalat ayıbıdır diye bizdemi yazsak acaba

ben gedizleri mahkemeye veriyorum bakalım ne olacak

ve didimki abest ama kaputun üstüne gedizlerin işçilik ayıbıdır diye yazsammı ama avukat mahkeme kararı olmadan olmaz zira sana dava açılır dedi vaz geçtim ama gedizleri mahkemede ugraştırıcam
ara hakkını bişiy olmaz en kötü mahkeme masraflarını ödersin
 

aslan01

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
94
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
arkadaslar korkmayin bir sorun varsa direk verin mahkemeye bizde honda accord vardi abimde boyasinda sorun cikti arabanin ve bize serviste arabanizi bastan asagi boyatalim dediler... bizde dedik oldu araba sifir bastan asagi boayatacaksin ondan snra al basina belayi araba boyali vs die satarken bir ton problem cikartacaklar abim direk avukata verdi ve hondayi mahkemeye verdi experler filan araci inceledi ve arabanin boyasinda hata oldugunu onlarda tespit etti ve bolece bir birbucuk yil suren mahkemeden snra hem aldigimiz yer hem honda hatali bulundu ve abim mahkemeyi kazdandi... sonuc ne mi oldu mahkeme karari ile gidiorsunuz aldiginiz yere :) ztn onlarda biliorlar bizim araba 2004 modeldi simdi bizde 2007 model daha ust seviyede honda accord teklif ettiler ama abim kabul etmedi:) parasini geri istedi ve o zaman aldigi parayi honda geri odemek zorunda... ve hicbir mahkeme masrafi filanda odemiyorsunuz sonucta mahkemeyi kaybetigi icin honda odemek zorunda ve unutmayin sadece aldiginiz bayiyi degil tum opel in genelini mahkemeye vereceksiniz :)
varsa bir sorun bende hakkimizi sonunua kadar aramamiz lazim cunku biz aramazsak siz aramazsaniz bizi koyun surusu gibi guder bu insanlar ve hep biz zararli cikariz sonucta aldigimiz urune birton para verioyoruz ve bize alirken o kadar cok sey vaadediyorlarki... snradan bole bir problemle karsilasinca dumur oluyoruz az para degil arkadaslar para dedigimiz sey kolay kazanilmiyor ve buz o paralari kazanip onlardan araba alip onlara kazandirdiyoruz ve adamlar ohhh kebap bir hayat yasiorlar snra bizim arabalarda sorun cikinca onlara birsey olmuyor ama hakkimizi ararsak sonun kadar aliriz.......
bir sorun olursa bu mahkeme ile ilgli yardimci olurum
 
Üst