Yağlar hakkında

kurt.ibrahim

Kayıtlı Kullanıcı
35-İzmir
Katılım
12 Ara 2006
Mesajlar
2,775
Tepki puanı
5
Puanları
38
Siteyi ziyaret et
Motor Yağı Hakkında...Motor yağı seçimi ve değişim periyodu
Motor yağının cinsi ve değişim periyodu araç üreticileri tarafından belirlenir. Araç üreticisinin belirttiği spesifikasyon doğrultusunda uygun yağ seçilmesi ve yağ değişimlerinin, genellikle kullanım klavuzlarında yazılan, araç üreticisinin belirttiği periyotlarda yapılması gerekir.

motor1.jpg

Motor açısından yağ değişiminin önemi nedir?
Motor yağının beş ana görevi vardır; yağlama, koruma, temizleme, soğutma ve sızdırmazlık... Bu görevlerin hepsi, motor için hayati önem taşımakla birlikte, bunların etkinliği tamamen yağ değişimine bağlıdır. Motor cinsi ve gücüne göre araç üreticileri tarafından belirlenen yağ değişim süresi sonunda, yağın niteliğinde azalma olduğu için görevlerini tam gerçekleştiremez ve motorda normalden fazla aşınmalar olmaya başlar.
Motor yağlarının birbirine karıştırılması doğru mudur?
Motor yağlarının aynı spesifikasyon ve viskozitelere (incelik-kalınlık) sahip olduğu sürece değişik markaları karıştırmakta sakınca yoktur. Ancak mineral esaslı bir yağ ile sentetik bir yağın karıştırılması tavsiye edilmez.
Motor yağının kullanım sonrası olması gereken renk nedir?
Genellikle motor yağının kullanım sonrasında da ilk kullanım anındaki açık renge sahip olması beklenir. Ancak yukarıda bahsi geçen motor yağının görevleri arasında temizleme de olduğu için ve yağ motor içinde oluşan kurumu da temizlediği için kararması çok doğaldır. Bu konuyu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz: Kirlenen ellerinizi lavaboda sabun ile yıkarken, ellerinizden akan su kirleri de içerir, dolayısıyla koyu renktir. Eğer akan su koyu renk değilse, ellerinizdeki kirler akmıyor dolayısıyla, elleriniz temizlenmiyor demektir. Motorlarda da durum aynıdır, eğer kullanılmış yağın rengi koyulaşmamış ise, motorunuzun içi de gerektiği şekilde temizlenmiyor demektir.
Kaç çeşit yağ vardır?
Temel olarak iki çeşit yağ vardır: Hala yaygın olarak kullanılan geleneksel mineral yağlar ve sürekli gelişmekte olan ve kullanımı giderek yaygınlaşan sentetik yağlar. Her iki yağ çeşidi de ham petrolden elde edilir.
Sentetik ve mineral yağlar arasındaki farklar nelerdir?
Aradaki fark, mineral yağların doğrudan doğruya ham petrolden rafine edilmesi, sentetik yağlarınsa, rafine işleminin en saf elemanlarından kimyasal olarak formüle edilmesidir. Bu işlem sayesinde hem ham petroldeki saf olmayan elementler ayrıştırılmış olur hem de bağımsız moleküller modern motorların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılandırılır. Laboratuar koşullarında özel olarak formüle edilen bu moleküller daha yüksek düzeyde koruma sağlar ve performansı artırır.
Aralarında dayanıklılık açısından bir fark var mıdır?
Sentetik yağların mineral yağlardan temel farkı, kullanılan özel hammadde ve katıklar dolayısıyla, mineral yağlara kıyasla çok daha dayanıklı olmalarıdır. Sentetik yağlar, özellikle performansa yönelik olarak kullanılırken, mineral yağlar genellikle daha düşük beygir gücüne sahip motorlar için tercih edilir. Sentetik motor yağları, genellikle minerallere kıyasla daha ince oldukları için, motor içinde sürtünmeler dolayısıyla gerçekleşen güç kayıplarını azaltarak aracın daha performanslı kullanımını sağlar.
Sentetik yağları üstün kılan özellikler nelerdir?
Sentetik yağlar, özellikle modern motorların karşılaşabilecekleri en ağır koşullarla baş edebilmek için geliştirilmiştir. Sentetik yağlar, geleneksel mineral yağlara oranla çok daha akıcıdır. Bu akıcılık, motor korumasını büyük ölçüde artırır. Motor ilk çalıştırıldığında mineral yağların dolaşımı belli bir zaman alır; bu da sürtünmeye yol açtığı için yağlanmamış motor parçalarında fark edilir bir aşınma oluşur. Buna karşılık sentetik yağlar, motoru çalıştırır çalıştırmaz yağlama görevini yerine getirmeye başlar ve motor içerisinde hareket halinde olan her parçayı korur.

Sentetik yağlar aynı zamanda fark edilir bir yakıt tasarrufu da sağlar. Mineral yağların ısınması, ortalama bir otomobil yolculuğunda en azından 10 dakikalık bir zaman alır. Daha yoğun yapıları olduğu ve daha yavaş hareket ettikleri için tüm bu süre boyunca motor, daha verimsiz çalışır ve daha çok hararet yapar. Oysa sentetik yağlar çok daha kısa sürede etkin yağlamayı sağladıkları için motor kısa sürede maksimum verime ulaşır.

Sentetik yağların bir başka avantajı da daha çevreci olmalarıdır. Çünkü motor emisyonunu azaltmaya yardımcı olurlar ve katalitik konvertörlerin ömrünü uzatırlar. Tüm bu özellikleriyle modern sentetik yağlar, herhangi bir mineral yağa oranla çok daha üstündür.
Yağlar arasındaki fiyat farkları neden kaynaklanır?
Yağların, tam mineralden tam sentetiğe kadar değişik sentetiklik oranlarında üretilmesi mümkündür. Bu fark fiyatı çok etkileyeceği için, yağ satın alırken yağın mineral mi sentetik mi olduğunu öğrenerek fiyatı değerlendirmek daha doğru olacaktır.
 

CeyCeyX

Kayıtlı Kullanıcı
06-Ankara
Katılım
3 Ağu 2006
Mesajlar
2,973
Tepki puanı
0
Puanları
36
Siteyi ziyaret et
sagolll
 

halcon_negro

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Kas 2006
Mesajlar
396
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
www.iremsilver.com
Güzel bilgiler.Paylaşımın için sağol.
 

M.YILDIZ

Forum USTA'sı
Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Eyl 2006
Mesajlar
6,698
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
paylasım ıcın merci
 

levoli

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Ara 2006
Mesajlar
179
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Siteyi ziyaret et
tşk...

bizi aydınlattığın için teşekkürler...
önerdiğin bir marka varmı acaba?
 

kurt.ibrahim

Kayıtlı Kullanıcı
35-İzmir
Katılım
12 Ara 2006
Mesajlar
2,775
Tepki puanı
5
Puanları
38
Siteyi ziyaret et
Marka olarak malesef yok forum kurallarına ters düşer. Konuda geçtiği gibi en yaralısı sentetik olanlar. Bunların semi sentetik olanlarıda var.Daha uzun sürede değiştirmek istersen sentetik olanı seçebilrsin .Kusura bakma .Aramızda konun uzmanı olan arkadaşlarımız var ayrıca onların ilgi alanlarına girip işgüzarlık yapmak istemem.Ben bunu bir araştırmam sırasında karşılaştım ve faydası dokunur ümidi ile açmış bulundum. Oarkadaşlarımızdanda dileğim eğer bu konuyu okurlarsa Mineral, semi sentetikve sentetik olanların fark ve faydaları adı altındakonuaçarlarsa bilgi ve deneyimlerinden yararlanmış oluruz.Selamlar.:pon:
 
Üst