Hesaplar bir gecede boşalıyor

mtnplus

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
31 Tem 2006
Mesajlar
710
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Buharlaşyan hesaplarda faturanın tasarruf sahiplerine çıkarılması, son altı ay içinde internet üzerinden bankacılık işlemlerini gerçekleştiren aktif kullanıcı sayısının yüzde 22’den yüzde 16’ya gerileyerek, 2 milyon 478 bin 523’e düşmesine neden oldu.

KEY logger ve Screen logger adlı iki basit program, hepimizin korkulu rüyası haline geldi. Banka hesaplarının bir anda buharlaşmasına yol açan bu iki programa karşı bir türlü güvenlik önlemlerinin alınamaması, özellikle bankacılık işlemlerini internet kafe ya da işyerlerindeki ortak kullanıma açık bilgisayarlardan gerçekleştirenler için büyük risk oluşturuyor. Elde edilen şifreler sayesinde hesaplar kolaylıkla bir başka hesaba aktarılıyor. O hesaptan da anında çekilerek, buharlaşması sağlanıyor.

Bu yöntem sayesinde, Fatih Şeref gibi transfer ücretleri, Mustafa Dursun Yılmaz gibi emekli ikramiyeleri, Cevahir Pilpil gibi yatırım, Meral Erim gibi de vadeli hesapları kolayca boşaltılıyor. Tasarruf sahibi bir gecede beş parasız kalabiliyor. Bankaların sorumluluk almaya yanaşmayıp, faturayı gerekli önlemi almadığı gerekçesiyle müşteriye çıkartması da, internet bankacılığından kaçışı beraberinde getiriyor.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, hayatı kolaylaştıran internet bankacılığı, giderek yaygınlaşacağı yerde, kullanmadan kaçış hızla artıyor. Bunun sonucunda, son altı ayda internet bankacılığını aktif kullananların oranı yüzde 22’den yüzde 16’ya kadar geriledi. İnternet bankacılığının riskini almak istemeyenler yüzünden, 2005 yılında 378 milyar 836 milyon YTL’lik işlem hacmi de bu yılın ilk 6 ayında 103 milyar 726 milyon YTL’ye düştü.

YATIRIM HESAPLARINA DİKKAT: Bilgisayar korsanların buharlaştırdığı hesaplarda faturanın hesap sahibine çıkması nedeniyle, özellikle bankacılık işlemlerinin internet kafe gibi ortak kullanıma açık bilgisayarlardan kesinlikle gerçekleştirilmemesi gerekiyor. İşyerlerindeki gibi başkalarının da müdahale edebileceği bilgisayarları kullanırken de dikkatli olmak gerekiyor. Bankacılık işlemlerini gerçekleştirmeden önce, mutlaka güncellenmiş programlarla virüs taraması yapılmalı. Ayrıca, bu bilgisayarlardan gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinde sadece, kredi kartı, kira, fatura gibi ödemeler için kullanılan düşük bakiyeli vadesiz hesapların kullanılmasına dikkat edilmeli. Hesapta, işlem yapılacak kadar bakiye tutulmalı, yüklü bakiyeleri içeren yatırım hesapların işlemleri ise güvenliğinden emin olunan bir bilgisayar, telefon bankacılığı ya da banka şubesinden yapılmasına özen gösterilmeli.

27 BANKA VAR: Türkiye’de bulunan 47 bankadan sadece 27’si internet bankacılığı hizmeti veriyor. Bu hizmetten yararlanmak için şifre alanların sayısı ise 15 milyon 368 bin 206’ya ulaşıyor. Ancak, bunlardan sadece yüzde 16’sı aktif olarak internet bankacılığından yararlanıyor. Bunların sayısı da 2 milyon 478 bin 523 olarak gözüküyor. Oysa, bu oran, 2005 yılı sonu itibareyle yüzde 22’yi buluyordu. Aktif kullanıcı sayısının artacağı yerde düşmesine internet bankacılığının oluşturduğu bu riskler yol açıyor. Bu riskler yüzünden oluşan kayıpların faturası hesap sahiplerine çıkarılmasına rağmen, internet korsanlarının buharlaştırdığı hesaplar da yüklü meblağları içeren vadeli, fon, repo ve döviz gibi yatırım hesaplarında yoğunlaşıyor. Buna rağmen, internet üzerinden gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin büyük bölümünü EFT, havale, fatura ve kredi kartı b.orç ödemesi gibi finansal işlemler oluşturuyor. Bu işlemlerin toplam turarı 103 milyar 726 milyon YTL’ye ulaşıyor. Korsanların göz diktiği döviz, repo, hisse senedi, tahvil, bono vevadeli hesap gibi yatırım hesaplarıyla ilgili olarak internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin yıllık hacmi ise 45 milyar 104 milyon YTL’de kalıyor.

Türkiye’de e-ticaret güvensiz

INTERNET ve web sitesi güvenliği kuruluşu Scan Alert Türkiye Genel Müdürü Özgür Koca, Türkiye’de e-ticaretin çok güvenle yapılmadığını, 100 kredi kartı kullanıcısından sadece 20’sinin kredi kartı bilgilerini internette kullandığını belirtti. Koca, Scan Alert’in Hacker Safe isimli güvenlik sertifikası ürününü 2 aydır Türkiye pazarına sunduklarını, beklentilerinin üzerinde gelişme kaydettiklerini söyledi. Koca, "Ağırlıklı müşterimiz interneti çok fazla kullanan firmalar. Bankalar arasında da müşterimiz var, birini koruyoruz" dedi. Hacker Safe’in günlük denetim esasına dayalı olarak çalıştığını ifade eden Koca, FBI/SANS’ın belirlediği en önemli 20 güvenlik açığı ile 10 binden fazla günlük güvenlik açığına karşı sistemleri kontrol ettiğini anlattı. Koca, "Dünya genelinde aşağı yukarı günde 8 ile 12 arasında güvenlik açığı ortaya çıkıyor. Siz sistemimize dahil olduğunuz zaman sisteminizi A’dan Z’ye tarayarak güvenlik açıklarını bulup çıkarıyoruz. Tespit ettiğimiz güvenlik açıklarını yine verdiğimiz uygulamalarla kapatmanızı istiyoruz. Güvenlik açıkları ile ilgili çözüm noktası da biziz" dedi.


erkan çelebi - hürriyet
 

BY_Corsa

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Eyl 2006
Mesajlar
8,347
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
Siteyi ziyaret et
Evet gerçekten çok dikkatli olmak gerekiyor.İnternet Bankacılığı çok güzel bir hizmet ama güvensizliğinden dolayı insan endişe ediyor.
 

GURBAA

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Eki 2006
Mesajlar
103
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Böyle bir olay benim de başıma geldi.Hem de çok komik bir şekilde.Dolandırıcı adam önce dolar hesabımı tl ye çevirip tl hesabıma aktarmış.Sonra o tl leri başka bir hesaba daha sonra o zavallı adamın hesabındaki paraları da başkasına aktarıp hepsini bi yerde topladığı yaklaşık 10.000 ytl yi bi solukta çekmiş.veeee asıl komik olan nokta şu ki bu işlemleri yaptıktan sonra beni arayıp hanım efendi ben x bankadan arıyorum.Hesabınızdan başka bir hesaba para transfer etmişsiniz bilgi vermek için aradım dedikten sonra gülerek yüzüme tlefonu kapatması oldu...O günden beridir internet bankacılığımı mııı? Aslaaa!!!
 

alpago

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
25 Eyl 2006
Mesajlar
370
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
www.muayyer.com
Ben yaklaşık 4 yıldır internet bankacılığını kullanıyorum. (Finansbank) Bankanın güvenliğinden midir yoksa şansımdanmı hiç bir proplem yaşamadım. Başka bir banka ile de çalışmıyorum. Havale ve Eft ödemelerinde cep telefonuma mesaj geliyor ve ben o mesajı yazmazsam işlemi iptal ediyor. Yani hacker hem benim şifremi çözecek hem de cep teleonumu ele geçirecek. Umarım böyle bir ihtimal hiç olmaz.
 

luci

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
145
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
bende sürekli garanti v e işbank ı kullanıyorum çok şükr bi sorun olmadı bu güne kadar
 

BY_Corsa

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Eyl 2006
Mesajlar
8,347
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
Siteyi ziyaret et
Ben de Yapı Kredi yi kullanıyorum.Havale yada ödemelerde SMS ile gelen işlem şifresi kullanılması güzel bir önlem gibi, bende kullanıyorum
 

_KRAL_

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Ağu 2006
Mesajlar
468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
ben koç bankı kullanıorum size bi alet verolar bi sifre verio sonra basıosunuz tekrar sifre verio buda güzel
 

KA®ANLIK

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
30 Tem 2006
Mesajlar
2,032
Tepki puanı
1
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
bankaların tabiki açıkları olabilir.
ama önünüze gelen her BİLGİSAYARDAN internet bankacılığı yaparsanız çok büyük HÜSRAN'a uğrayabilirsiniz...

güvendiğiniz ve güvenirliliğinden EMİN olduğunuz bilgisayarlardan yapınız.

Ben Bankacılık işlemlerimi genelde MAC'im den yapıyorum :D
No PC, No Risk, No Cry :D
 
M

mdellal

Bilgi Girilmemiş
Uzun süredir Yapı Kredi Ve İşbank ın internet bankacılığını kullanıyorum;EFT,otomatik ödeme talimatları,havale vs. biçok işimi hallediyorum ve çok şükür bugüne kadar da bi problem yaşamadım , inşallah hiçbirimiz yaşamayız ... :(
 
Üst