5 yılda bir ehliyetler yenilenicekmiş

darkmoon

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Ocak 2009
Mesajlar
6,668
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
sabahdan beri haberlerde bu haber dönüyor hükümet yeni bir yasayla 5 yılda bir artık ehliyetleri yeniliycekmiş..

şimdi anlamadığım çok şey var birincisi bu ehliyet sıfırdanmı verilicek yani yeniden yazılı sınava girip direksiyonamı giricez aşırı saçma geldi bana eğer öyle bir şey ise bu tamamen bu hükümetin milleti soymak yolmak için yapdığı bir dümendir resmen milletin cebine hainlikdir..

ne sınavındayım ne direksiyonundayım 10 yıllık 20 yıllık şöförü direksiyon sınavına sokmak saçmalık ötesi yazılı sınav desen her kez bilirki o sınavın sorularıda hep fiksdir hiç değişmez ezberleyen gene geçer ezbere gerek yok araba hakkında az uz bilgisi olan insan bile geçer..

benim canımı sıkan maddi yanı gene kursa yazılıp 300 - 500 tl kursu trafiği belgeleri ona buna paramı bayılıcaz ve bunu her 5 senede bir mi yapıcaz.. üstüne çift ehliyeti olanlar ne yapıcak benimki misal b ve a2 yani motor ehliyetide var ayrıca birde 200-300 tl verip motor sınavı ile motor direksiyonuna mı giricem.. yani 1 hafta 2 hafta polise iki ehliyet için git gelmi yapıcam..

ben zaten vakitsizlikden 2 yıl ehliyeti alamadım.. şimdi bir daha bunlarlamı uğraşıcaz sanki vakdimiz çok hükümettekiler bizi kendileri gibi bütün gün meclisde oturuyor sanıyorlar herhalde..

benim canımı sıkan bunlar oldu eğer doğruysa bu yasa çıkarsa büyük ihtimal ben artık uzun bir süre ehliyetsiz gezerim vakitsizlikden şimdi kursa mursa git gellere ayırıcak hiç vakdim yok çünkü cumartesilerim bile dolu..

böyle saçma sapan bir şey olabilirmi sen 10 yıllık şöföre ne öğretebilirsin yada ne öğretemessin bu yasa bu şekilde olursa resmen insanları ehliyetsiz illegal sürmeye teşvik eder adam zaten 5 senede bir ehliyet alıp git gel para mara vericem ne gerek var ehliyetsiz sürerim der.. bunuda çok insan yapar..

bu resmen bir insana yemek yemeyi yeniden öğretmeye benzer adama çatal şurda bıçak şurda dersin bu et bıçağı bu salata çatalı dersin adam yanında numara yapar her şeyi doğru yapar ama yanından ayrıldımı bildiğini okur gene.. buda buna benziyor.. yani 10 yıllık 20 yıllık şöförü direksiyona sokucaksın yalandan aynaları ayarlıycak yalandan koltuğunu dikiz aynasını ayarlayıp yalandan emniyet kemerini takıcak 1 den 2 ye atıcak bir tur atıp dönüp gelip ehliyetini alıcak sonra kendi arabasına binip bu yapdıklarının hiç birini yapmadan basıp gaza gidicek..


bu iş eğer böyle olursa yani her 5 senede bir sıfırdan ehliyet alınırsa bu işin içinde çok büyük bir rant vardır çok büyük bir vurgun vardır ehliyet falan hikaye.. kat trilyonluk bir para demekdir bu ama illegal araç kullanan sayısında patlama olucakdır millet şimdi alsam 5 sene sonra gene bir ton masraf yapıp binicem ne gerek var deyip ehliyetsiz binicekdir..

buda camfilmi olan arabalara benziycekdir nasıl cam filmi yasak olmasına rağmen her 5 arabadan 3 ü film mi buda öyle olur her 5 aradan 3 sürücü ehlyietsiz olur artık polis bile normal karşılar..

umarım bu anladığım gibi bir saçmalık değildir..

bazı ülkelerde şu var ve ben o sistemi sonuna kadar destekliyorum mesela 3 yada 5 senede bir muayeneye yani sağlık kontrolüne giriyorlar sürücüler ve heyetten sağlıklı olduklarına dair kağıt alıp onu trafiğe veriyorlar olay bitiyor

bu çok mantıklı ve doğru çünkü ehliyet aldıkdan sonra gözünü kaybeden kör olan elini kaybeden ayağını kaybeden felç olan ve buna benzer araç sürüşüne mani ve trafikdekileri tehlikeye atıcak pek çok insan var..
bu insanları tespit trafikden bu tür insanlara gerekli düzenleme yapılması için özürlü ehliyeti özürlü aracı gibi yada trafikden men bu sağlık raporu şartmı şart onu desteklerim ve %100 de mantıklı.. ve zaten yapılmasıda gerekirdi şimdiye kadar..

ama sıfırdan ehliyet kursuna yazılıp her şeyi 5 senede bir sıfırdan yapmak büyük bir saçmalık..
 

bacadir68

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Eyl 2007
Mesajlar
7,785
Tepki puanı
11
Puanları
38
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
sistem değişecekse sınav sistemi değişecektir.
benim anladığım kadarı ile ehliyet sahibi olanlar sadece direksiyon sınavına girecekler, böylece trafik kuralları ihlalleri, araç hakimiyeti ve refleks düzeyleri ölçülecek.
umarım herzamanki gibi arkaya bilir kişi diye 2 tane kamu çalışanı oturtmazlar, bu sınavı ciddi şekilde yaparlarda trafikle işi olmayan araç kullanamayan sadece kimlik olarak ehliyet taşıyanlardan o malum belgeyi alırlar.

hakan 10-20 yıllık kullanıcı demişsin ama bence öncelikle yapılması gereken şey şu sinyal kolunun kullanımı olmalı. adamlar 20 yıldır trafikteler ve 20 yıldır aynı şeyleri yapıyorlar;
1- direksiyonu çevirdikten sonra sinyal veriyorlar
2- sinyal vermeden bir anda hareket ediyorlar ve üstelik kaza bela çarparsan inmeden öncede sinyali yakıp öyle iniyorlar araçtan. ZEKİLER YAAA HANİ...

en basit şeyleri bile görmezden geliyoruz...
umarım iyi bir temizlik olur.

şunuda unutmamak gerek. eger dediğin gibi sistem aynı kalacak sadece ehliyetleri yenileyeceksek bu devlete ek gelirden başka birşey anlam ifade etmez...
 

MaX

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Kas 2006
Mesajlar
706
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
10-20 yıldır ehliyeti olan şöförleri ehliyet sınavına sokmak bence kesinlikle yanlış değil. Olması gereken bir uygulama. Şöförlük sadece direksiyonu sağa sola çevirip vites değiştirmekle ibaret olsa evet gerçekten saçma bir uygulama ama ne yazık ki değil.

En basit örnek; yollardaki trafik levhalarından, trafik kurallarından bi haber olan o kadar çok usta şöförümüz(!) var ki. Hadi bunları geçtim, o sinyal kolunun ne işe yaradığını bilmeyenlere veya kullanmaya üşenenlere ne denir bilemiyorum. Kol, bacak gibi uzuvlarını yitiren insanların da nasıl olsa ehliyetim var, usta şöförüm diye trafikte yıllarca dolaşması da cabası.

Eğer bu uygulamayı adam kayırma, rüşvet v.s olmadan ciddiyetle uygularlarsa gerçekten trafik ve insan hayatı açısından son derece yerinde bir uygulama olur. İnsan yaşlandıkça görme, işitme yetilerinde, reflekslerinde bir takım kayıplar olabilir. Bu kayıplar ciddi boyutlara ulaşmış ise bu tip periyodik uygulamalar ile tespit edilir ve trafkten uzaklaştırılır. Böylece diğer insanların canı ve malı korunmuş olur. Zamanında neredeyse bakkallar bile ehliyet veriyordu. Bırakın motorlu araç kullanmayı, el arabasını bile yürütemeyen insanlar ehliyet aldı, yıllardır da trafiği katlediyorlar, bir sürü insanın canını yaktılar. Bu insanların trafikten bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bu işin yolu da üzerinde son kullanma tarihi olan ehliyetlerdir. O kadar saçma bir uygulama olsa AB de yıllardır uygulanmazdı diye düşünüyorum.
 

iceboy

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Ocak 2007
Mesajlar
2,397
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Ben destekliyorum güzel bir uygulama. Refleksler,araç kullanma becerisi zaman içerisinde eskisi gibi olamayabiliyor.

Ama ben kendi adıma şöyle bi durumdan şikayetçiyim, arabalarım hep otomatik vitesti ve düz vites araba kullanmayı unuttum resmen,sol ayağım debriyajı unuttu :) Şimdi diyelim stop ettirdim yada kaldıramadım ben arabayı yokuşta vs... ben ehliyetimi yenileyemeyecekmiyim? :)
 

kaanrevan

Kayıtlı Kullanıcı
59-Tekirdağ
Katılım
17 Eyl 2009
Mesajlar
2,509
Tepki puanı
26
Puanları
48
Yaş
42
Siteyi ziyaret et
neden acaba? tecrube arttıkça sürme kabiliyeti mi azalıyormuş? Baktılar en çok gelen gelir buradan dediler 5 yılda bir vurgunu yapalım. Yazıklar olsun eğer doğru ise bu...
 

gOkO

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Eyl 2009
Mesajlar
1,286
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Maddi olarak götürüsü olmayacaksa çok iyi olur.Zira ehliyeti olanların %80 den fazlası kurallara uymuyor.En basiti yaya geçidinden geçen yayaya yol vermeyi bırak, yol veren diğer şoföre korna çalınıyor, tepki veriliyor.Şehir içi azami hız kurallarına uyulmuyor, uyarsan eğer arkadan sellektör ve korna bombardımanına tutuluyorsun.Işıklarda saniye geri sayımı 5 e gelince kornalara çalmaya başlıyor.Sinyal kullanımı yok denecek kadar az.Kanı kaynayan genç insanlar makas, v.s. yaparak trafiği tehlikeye atıyorlar.Çoğu kullanıcı aracını park etmeyi bilmiyor....
 
S

sozberk

Bilgi Girilmemiş
Ama ben kendi adıma şöyle bi durumdan şikayetçiyim, arabalarım hep otomatik vitesti ve düz vites araba kullanmayı unuttum resmen,sol ayağım debriyajı unuttu :) Şimdi diyelim stop ettirdim yada kaldıramadım ben arabayı yokuşta vs... ben ehliyetimi yenileyemeyecekmiyim? :)

sorma valla iki gündür kara kara düşünüyorum, nolacak şimdi? Ehilyet alırken bir 30-40 km düz vites kullandım. Başka bir düz vites maceram olmadı. Eğer bir takım iyileştirmeler yapılıyorsa sistem baştan değiştirilip ehliyet kusları otomatik vites temeli üzerine kurulmalı.
 

alpmurat

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Eki 2008
Mesajlar
2,933
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
www.facebook.com
Ciddi bir uygulama olacaksa ne mutlu neden derseniz en basitinden benim babam renk körü adam 50 yıldır trafikte, Hoş babam 50 yılda 1 kaza yapmışlığı, 1 tane bile trafik cezası yok çok kurallı sürer. Fakat arkadaşların dediği gibi trafikte ne tabelaları ne sinyal konunu ne işini yaradığını bilmeyen aşırı fazla. Kuzenim 3 numara astimat gözleri bozuk, Kimlikte Gözlük ibaresi yok!. Amcamın kayın pederinin doğuştan 1 gözü yok (yasa gereği ehliyet verilmemesi lazım) adam 30 yıldır araba sürüyor.

Ben ehliyeti alırken o kadar kalabalıktı ki Direksiyon sınavı, esnasında 3 mt felan sürdüm arabayı 100 aldım.
Olsun olsun 5 senedir bir yenilensin. Avrupalı kadar olamadık diyoruz. Ama sıkıyı görünce de böyle olmaz ki diyoruz.
 
Son düzenleme:
Üst